Veelgestelde vragen.
Heb je een specifieke vraag of wil je meer weten over een bepaald thema? Wij hebben het je alvast wat makkelijker gemaakt met onze veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!
Nee, wanneer een bodemonderzoek conform de normering moet plaatsvinden, dient de monstername te worden uitgevoerd door een gecertificeerde veldwerker.
Onze veldwerkers zijn daarom gecertificeerd voor de BRL 1001, BRL2001, BRL2002 en de BRL 2018 protocollen, die benodigd zijn voor het uitvoeren van de monstername.
Het is niet wettelijk vastgelegd hoe lang een bodemonderzoek geldig is. In de praktijk wordt meestal een termijn van 2-5 jaar aangehouden (bij ongewijzigd gebruik).
Een onderzoek uitstellen door omstandigheden komt vrijwel niet voor, maar er zijn uiteraard uitzonderingen. Wanneer bijvoorbeeld een locatie voornamelijk begroeid is met vegetatie (denk hierbij aan maïsvelden o.i.d.) worden werkzaamheden zwaar belemmerd, en kan het zijn dat we de uitvoering moeten uitstellen. Daarnaast kunnen winterse omstandigheden onze werkzaamheden belemmeren.
We kunnen altijd kijken of er plek is voor jouw onderzoek. Neem contact met ons op en wellicht is er wat mogelijk in onze planning, we helpen je graag waar mogelijk!
Normaliter wordt de rapportage 2-4 weken na uitvoering van het veldwerk opgesteld. Afhankelijk van de analyseresultaten kan het noodzakelijk zijn dat er nog aanvullend onderzoek uitgevoerd dient te worden.
Heb je haast bij het ontvangen van een rapport? Ook hier is in overleg veel mogelijk, neem gerust contact met ons op.
Graag horen we in dit geval de algemene gegevens van de locatie. Daarnaast is het van belang wat het huidige gebruik en het beoogde doel van de locatie is.
Kort gezegd komt dit dus neer op: De adresgegevens, het kadastrale perceel, of er eventuele verontreinigingen bekend zijn en of er mogelijke potentieel bodembedreigende activiteiten aanwezig zijn (geweest) zoals: transformatorhuizen, spoel- of wasplaatsen, (ondergrondse) brandstoftanks, asbestdakbedekking, puinpaden, stortplaatsen enz.
Ook voormalige bodembedreigende activiteiten kunnen hierbij van belang zijn.
Dit is erg afhankelijk van de locatie en de omvang van het bodemonderzoek in kwestie.
Meestal kunnen we al snel een vrijblijvende offerte uitbrengen waarin de verwachte kosten van het onderzoek staan opgesomd. Hierbij vermelden we ook altijd eventuele stelposten die van toepassing kunnen zijn op het onderzoek. We kunnen meestal pas tijdens de uitvoering van het bodemonderzoek exact vaststellen welke extra kosten er bij komen voor de uitvoering, maar hierover nemen we altijd contact met de opdrachtgever op voordat er extra kosten gemaakt worden.
Benieuwd naar een vrijblijvende offerte? We helpen je hier graag mee verder!
Normaliter worden peilbuizen niet verwijderd na een onderzoek, dit zodat ze eventueel in een toekomstig onderzoek nogmaals gebruikt kunnen worden. Daarbij kunnen we in overleg de peilbuizen wegwerken onder de zode of onder de verharding waar de peilbuis gelegen is, zodat deze niet in de weg staat bij het gebruik van de locatie.
Ben je benieuwd of een peilbuis nog nodig is voor je onderzoek? Neem dan contact met ons op, als een peilbuis niet meer benodigd is ben je vrij om deze zelf te verwijderen.
Nee hoor! Zolang de onderzoekslocatie vrij toegankelijk is voor onze veldwerkers is er geen aanwezigheid benodigd. Mocht de locatie afgesloten zijn of tijdelijk toegankelijk (bv. poort met slot of enkel toegang via een pand) dan horen we dit graag bij de aanvraag van het onderzoek, onze veldwerkers zullen zich dan melden op de dag van het onderzoek. Wanneer onze veldwerkers eenmaal de locatie hebben kunnen betreden zijn ze geen verdere hulp benodigd.
De duur van het veldwerk is vanzelfsprekend afhankelijk van de grootte van de locatie maar ook van eventuele bijzonderheden zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van ondergrondse tanks, verhardingen of andere verdachte locaties.
Benieuwd hoelang we ongeveer over uw locatie zouden doen? Neem contact op met ons, dan kijken we graag voor je!
De tijdsduur tussen de aanvraag en uitvoering van een milieukundig bodemonderzoek is afhankelijk van meerdere factoren, zo zijn we afhankelijk van de aanlevering van historische gegevens vanuit de betreffende gemeente en/of omgevingsdienst. Deze gegevens moeten verwerkt worden ter voorbereiding van het veldwerk.
Benieuwd hoelang de doorlooptijd tussen aanvraag en onderzoek er op het moment uit ziet? Neem gerust vrijblijvend contact op met ons kantoor!
Een bodemonderzoek is bijvoorbeeld noodzakelijk wanneer er een omgevingsplan wijziging plaatsvindt. Dit kan een situatie zijn waarbij een bedrijfslocatie wordt overgezet naar een woonlocatie of een gevoeliger gebruik. Daarnaast kan een verkennend bodemonderzoek worden vereist bij de aanvraag van een omgevingsvergunning (bodem gevoelig object op een bodem gevoelige locatie).
Verder kan een bodemonderzoek uitgevoerd worden op verzoek wanneer je als eigenaar van een perceel inzicht wilt krijgen in eventuele bestaande of ontstane verontreinigingen binnen het perceel. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn bij de aan- of verkoop van percelen en objecten.
Inzicht krijgen of er bodemonderzoek benodigd is in jou situatie? Neem contact op met ons, dan kijken we graag voor je!
Direct bellen, mailen
of even langskomen?
Dat kan!