Het gras waar koeien in staan te grazen. De krop broccoli uit de supermarkt. Of de gerst voor het brouwen van bier. De kwaliteit van deze gewassen is cruciaal. Met onze analyses waarborgen we de voedselveiligheid, meten we de voederwaarde én kunnen we de gevolgen van conservering en bewaring in beeld brengen.

Meer weten? Neem contact op met Remco Woertman.

Voederwaarde en BEX

Het rantsoen optimaal afstemmen op de behoefte van je dieren is noodzakelijk. Met onze analyses van de voederwaarde van ruwvoer schat je beter in hoeveel voer je dieren echt nodig hebben. Daarbij kun je met onze analyses ook voldoen aan de BEX-regelgeving. Zo kun je de mestproductie en -afvoer van jouw bedrijf verlagen door rekening te houden met de werkelijke voeropname en vertering.


We bieden verschillende basispakketten voor voederwaarde-onderzoek aan. We analyseren dan het ruwvoer op aspecten als voedingswaarde, verteerbaarheid en conservering. Aanvullend kun je kiezen voor analyses op mineralen en sporenelementen.  

Voer- en voedselveiligheid

Voor zowel mensen als dieren is de veiligheid van voer en voedsel belangrijk. Voer en voedsel kan worden aangetast door bijvoorbeeld mycotoxinen. Dit zijn stoffen die door schimmels worden gemaakt om zich te beschermen tegen bacteriën en andere schimmels. We vinden ze in verschillende landbouwgewassen of producten, zoals graan, ruwvoer, noten, melk en vlees. Mycotoxinen zijn in hoge concentraties schadelijk voor onze gezondheid en die van dieren. Wij analyseren gewassen op onder andere mycotoxinen om de voedselveiligheid te monitoren.


Goed om te weten is dat er wettelijke regels zijn over hoeveel mycotoxinen er in producten mogen zitten. Deze regels zijn gebaseerd op beoordelingen van internationale organisaties, zoals de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Er zijn ook vrijwillige richtlijnen voor goede productiepraktijken (GMP) om te voorkomen dat producten besmet raken met mycotoxinen.


Naast het onderzoeken op mycotoxinen, helpen we je ook graag met andere dingen die de veiligheid van voer en voedsel beïnvloeden. Giftige planten als jacobskruiskruid, taxus, vingerhoedskruid en bolderik bijvoorbeeld. Of bestrijdingsmiddelen die op gewassen achterblijven en een risico vormen. Maar ook verontreinigingsstoffen als PCB’s, PFAS en Chroom VI. Zelfs stoffen als dioxine - die ontstaan bij een verbrandingsproces - analyseren we graag voor je. Kortom: voor alles omtrent voer- en voedselveiligheid kun je bij ons terecht.

Onze expertises

Wat wil jij inzichtelijk krijgen?

Neem contact op

Direct bellen, mailen
of even langskomen?
Dat kan!